Print Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas
15.02.2014

Bugojno: Duhovne vježbe

Duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo dvadeset sestara održane su u jako dobroj atmosferi i kreativnoj dinamici grupe. Pokušali smo se teološkom refleksijom, inspirativnim tekstovima i analizom opće i naše redovničke zbilje zaustaviti pred pitanjima vjere i kako je živjeti u našoj prevladavajućoj kulturi izbora.

Glavne tematske cjeline bile su: Potreba i kairos za evangelizaciju slike Boga, Mistika otvorenih očiju kao angažirana vjera oslobođena dualističkih nekršćanskih zastranjenja, Franjino otkriće sakramentalnosti cjelokupne zbilje kao inspiracija za suvremeni socijalni nauk Crkve, Analiza tekstova koji potvrđuju da su pravda, mir i integritet stvorenja biblijske, koncilske i franjevačke temeljne vrijednosti, Upoznavanje s teorijom Rene Girarda o podrijetlu nasilja, mimetičke žudnje, razrješavanja sukoba svih protiv svih u sukob svih protiv jednoga kao žrtvenog jarca te ulozi religija u prikrivanju istine o nasilju. Čitanje Biblije kao knjige koja do kraja razobličuje nasilje i staje na stranu žrtve, Aktualnost kršćanstava i franjevaštva kao izbora između žrtve biti-tu-za drugoga ili pretvoriti drugoga u sredstvo na globalnom tržištu: radosno izabrati Isusov brod.

Fra Mijo Džolan, voditelj

 

 

Fotografije uz članak:
Aktualno Najave Linkovi Iz života Crkve Multimedijski kutak Fotogalerija Nedjeljne meditacije LITURGIJA DANA
Poticajne riječi

Eto što je Uskrs: to je izlazak, čovjekov prijelaz iz ropstva grijeha i zla na slobodu ljubavi i dobra.

Papa Franjo

Uskrsli Krist otvara grobove srca i dariva zanos vjere

Benedikt XVI.

Tvom se uskrsnuću, Kriste, raduje nebo i zemlja!

Božanski časoslov

Isus je uskrsnuo, ima nade za tebe, nisi više pod vlašću grijeha i zla!

Pobijedila je ljubav, pobijedilo je milosrđe!

Uvijek pobjeđuje milosrđe Božje.

Papa Franjo

Ne prepuštajte se očaju! Mi smo djeca Uskrsa, Aleluja je naša pjesma.

Ivan Pavao II

Uskrsni "Aleluja", koji se razliježe u Crkvi putnici u svijetu, izražava tihi ushit svemira i prije svega čežnju svake ljudske duše iskreno otvorene Bogu, zahvaljujući mu na njegovoj beskrajnoj dobroti, ljepoti i istini.

Benedikt XVI

Što znači da je Isus uskrsnuo? To znači da je Božja ljubav jača od zla i same smrti; to znači da Božja ljubav može preobraziti naš život, dati da procvjetaju pustinje koje se nalaze u našem srcu.

Papa Franjo

​Bog nikada ne prestaje djelovati, a njegov glavni posao uvijek će ostati križ i uskrsnuće Kristovo.

 Ivan Pavao II