Print Pošalji prijatelju Kontaktirajte nas
15.02.2014

Bugojno: Duhovne vježbe

Duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo dvadeset sestara održane su u jako dobroj atmosferi i kreativnoj dinamici grupe. Pokušali smo se teološkom refleksijom, inspirativnim tekstovima i analizom opće i naše redovničke zbilje zaustaviti pred pitanjima vjere i kako je živjeti u našoj prevladavajućoj kulturi izbora.

Glavne tematske cjeline bile su: Potreba i kairos za evangelizaciju slike Boga, Mistika otvorenih očiju kao angažirana vjera oslobođena dualističkih nekršćanskih zastranjenja, Franjino otkriće sakramentalnosti cjelokupne zbilje kao inspiracija za suvremeni socijalni nauk Crkve, Analiza tekstova koji potvrđuju da su pravda, mir i integritet stvorenja biblijske, koncilske i franjevačke temeljne vrijednosti, Upoznavanje s teorijom Rene Girarda o podrijetlu nasilja, mimetičke žudnje, razrješavanja sukoba svih protiv svih u sukob svih protiv jednoga kao žrtvenog jarca te ulozi religija u prikrivanju istine o nasilju. Čitanje Biblije kao knjige koja do kraja razobličuje nasilje i staje na stranu žrtve, Aktualnost kršćanstava i franjevaštva kao izbora između žrtve biti-tu-za drugoga ili pretvoriti drugoga u sredstvo na globalnom tržištu: radosno izabrati Isusov brod.

Fra Mijo Džolan, voditelj

 

 

Fotografije uz članak:
Aktualno Najave Linkovi Iz života Crkve Multimedijski kutak Fotogalerija Nedjeljne meditacije LITURGIJA DANA
Poticajne riječi

Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu nada moja. Samo on je moja hrid i spasenje, utvrda moja, neću se pokolebati.

Psalam 62, 7-8

Čuvao te Gospodin od zla svakoga, čuvao dušu tvoju! Čuvao Gospodin tvoj izlazak i povratak, odsada dovijeka!

Psalam 121, 7-8

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.

Marko 8, 34

Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što god ga zaištete u moje ime.

Ivan 15, 16

Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.

1 Korinćanima 2, 9

K brdima oči svoje uzdižem: odakle će mi doći pomoć? Pomoć je moja od Gospodina koji stvori nebo i zemlju.

Psalam 121, 1-2

Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš,  s tobom je Gospodin Bog tvoj.

Jošua 1,9

Sve je moguće onomu koji vjeruje!

Marko 9, 23